Experience Center Zutphen toont voorbeelddaken

Experience Center Zutphen toont voorbeelddaken

Het dak van het Experience Center Zutphen is hét show­roomdak van Roofing Service Nederland. In nauwe samen­werking met IKO worden daar de meest recente duurzame en innovatieve toepassingen op dak­gebied getoond.

Experience Center Zutphen toont voorbeelddaken

Martin van de Kamp, manager key accounts & sustainability bij IKO: “De hechte samenwerking tussen Roofing Service Nederland en IKO dateert al van vele tientallen jaren geleden, toen Roofing Service Nederland al nauw samenwerkte met Nebiprofa, dat sinds 2000 onderdeel is van de internationale IKO Groep. IKO heeft zich gaandeweg steeds meer ontwikkeld als innovatieve producent van dakbedekkingen, en de samenwerking met Roofing Service Nederland en hun ambitie sloot daar naadloos op aan.”

Modern

IKO ontwikkelde samen met Roofing Service Nederland het showroomdak in Zutphen. Van de Kamp: “Anne Bosch, de vorige eigenaar van Roofing Service Nederland, had het pand dat al een poos leegstond, met een paar partners overgenomen van Goldman Sachs en transformeerde het naar een modern bedrijfsverzamelgebouw. Momenteel is het geheel verhuurd. Wij ontwikkelden samen met Roofing Service Nederland de modernisering van het dak door er een showroomdak van te maken.”

 

Wekelijks

Het Experience Center werd in het voorjaar van 2018 opengesteld en is sinds die tijd wekelijks bezocht door geïnteresseerde partijen die de innovatieve oplossingen wilden bekijken. Van de Kamp: “Er waren weken dat we zelfs elke dag een bezichtiging hadden. Je kunt in één bezoek heel goed de verschillen en toepassingen zien, we lichten die toe en kunnen je de specificaties vertellen. Dat maakt het showroomdak zo bijzonder.”

 

Koeler

Op het showroomdak van het Experience Center Zutphen zijn de drie meest recente innovatieve toepassingen die recent IKO heeft ontwikkeld, toegepast. Van de Kamp: “In de eerste plaats is er het IKO eco roofconcept. Dat is een energiezuinig daksysteem met een witte dakbedekking dat tevens een luchtzuiverende werking heeft. De specifieke witte kleur maakt dat de temperatuur van het gebouw zelf zo’n 3 graden lager ligt dan bij een conventioneel dak. Hierdoor wordt de koeling in het gebouw minder zwaar belast. Het dak heeft daarnaast ook een CO2-reducerend effect.” Bijzonder aspect hierbij is dat er gebruik wordt gemaakt van een wit marmer steentje (carrara) uit Italië.

 

Compact

De tweede toepassing de op het Experience Center te zien is, is het IKO compact roofconcept. Van de Kamp: “Deze toepassing zie je onder meer veel terug bij datacenters en serveropslag, ziekenhuizen en in de voedingsmiddelenindustrie. Het is een compact en volledig luchtdicht en waterdicht systeem en daardoor voor dit soort bedrijven en instellingen bijzonder geschikt is. Elk dak dat we aanleggen is natuurlijk waterdicht, maar hier hebben we het over echte ondoordringbaarheid van de dakbedekking. Het IKO compact roof is tevens een solide basis voor intensieve daktuinen bijvoorbeeld voor onder zogenaamde retentiedaken waarbij er enorme hoeveelheden water op het dak worden gebufferd.”

Vruchtbare samenwerking

Meerdere bezoeken op het showroomdak hebben inmiddels al geleid tot een vruchtbare samenwerking, illustreert Van de Kamp. “Voorbeelden zijn onder meer de Gemeente Arnhem die nu al meerdere IKO roof concepten op hun panden hebben liggen. Hetzelfde geldt voor zorgverzekeraar Menzis die op hun panden in Enschede en Wageningen ook IKO roofconcepten hebben liggen. Maar ook bij het renoveren van twee flatgebouwen van woningcorporatie Vivare was het bezoek aan het Emerhuys samen met de hoofdaannemer Van Wijnen Arnhem de basis voor een unieke samenwerking.”

Brandveilig

De derde innovatie is het IKO graphite roofconcept. Van de Kamp: “Dat is een designdak met een stijlvolle zwarte minerale afwerking. Veel architecten passen dat toe in hun ontwerpen omdat het zo mooi is. Bijzonderheid daarbij is dat er een gepatenteerde grafiettechnologie in verwerkt is waardoor het de hoogste brandveiligheid biedt die je je kunt wensen. Vliegvuur wordt daarbij simpelweg gedoofd door de grafiet-bestanddelen, in plaats van dat het dak door vonken of brandende bestanddelen gaat smeulen en branden. Veiligheid voorop.”

Isolatiewaarde

De PIR-isolatieplaat is een andere noviteit van het bedrijf uit Klundert, zowel qua ontwikkeling als productie. Van de Kamp: “De PIR-isolatieplaat is een toepassing voor daken die een zeer hoge energie-efficiënte isolatiewaarde heeft. Ook die passen we samen met Roofing Service Nederland vaak toe bij projecten.”

 

Genomineerd

De dakvlakken van sportcentrum Elderveld in Arnhem zijn in 2019 voorzien van een geheel nieuwe dakopbouw. Van de Kamp: “De gemeente Arnhem wilde een voorbeeldfunctie vervullen en stelde daarom duurzaamheid als centrale uitgangspunt van de dakrenovatie. Het is nu genomineerd als Dak van het Jaar 2019, daar zijn we heel trots op. We werkten daarbij samen met Roofing Service Nederland, dakhovenier Flora Nova uit Ophemert en Hart4Solar uit Zwijndrecht, die de zonne-energie voor hun rekening namen.”

 

Dit artikel verscheen in: doingbusinesswith Roofing Service Nederland

Productbladen verzenden via email